Miljøkontaktenes roller og oppgaver
Miljøkontaktene er dedikerte ressurspersoner som støtter og fremmer inkluderingsarbeidet i idrettsklubbene, med særlig fokus på barn fra minoritetsfamilier.
De har et spesielt ansvar for å følge opp jenter med minoritetsbakgrunn og deres familier, og målet er å sikre at alle får nødvendig informasjon og trygghet for å finne seg til rette i idrettsmiljøet.
Vi arrangerer inkluderingskurs to ganger i året, hvor miljøkontaktene får mulighet til å utvikle sine ferdigheter og dele erfaringer. Dette styrker deres evne til å lykkes med inkluderingsarbeidet i klubbene.
Gjennom Fredrikstad Idretts- og Aktivitetsråd (FRID) tilbys økonomisk støtte til klubbenes organisering av miljøkontaktordningen. Kravene for å motta midler finnes under fanen "Lokale Aktivitetsmidler".
Hvordan jobber miljøkontaktene?
Miljøkontaktene jobber i både små og store klubber. Antall kontakter kan variere, og vi har noen anbefalinger for hvordan de kan bidra best mulig:
-
Kontingent og treningsavgift: Kartlegge behov for støtte fortløpende.
-
Kontaktpunkt for nye medlemmer: Ønske nye spillere velkommen til klubben på en vennlig og inkluderende måte.
-
Informasjon og språk: Sørge for at viktig informasjon når ut uten språkbarrierer, inkludert påminnelser om påmelding til cuper og arrangementer.
-
Kontakt med hjemmet: Ha løpende dialog med barnas foreldre, særlig ved hendelser på trening eller kamp. Samtaler med foreldrene kan bidra til å forklare situasjoner, og forhindre at kultur- og språkforskjeller fører til at barnet slutter med idrett.
-
Transport: Organisere kjøreavtaler for å sikre at transport ikke hindrer deltakelse.
-
Klær og utstyr: Tilrettelegge for at barn får tilgang til nødvendig utstyr gjennom "utstyrspool" eller individuelle innkjøp.
-
Bro mellom klubb og hjem: Proaktivt jobbe som en bro mellom klubben og familiene, for å gjøre hverdagen enklere for barna og deres foreldre.
For klubber med én eller to miljøkontakter
-
Forankre inkluderingsarbeidet i klubben gjennom deltagelse på styremøter.
-
Ha god dialog med trenere og lagledere.
-
Samarbeid med skoler, inkludert ledelse, helsesøster og sosiallærer.
-
Delta på foreldremøter for å informere om prosjektet og etablere kontakt med aktuelle familier.
-
Vær tålmodig og start med noen få familier.
-
Utveksle erfaringer med miljøkontakter i andre klubber og lære av hverandre.
For klubber med flere miljøkontakter
-
Forankre inkluderingsarbeidet i klubbens styre.
-
Holde tett dialog med skoler, barnevernet og andre relevante instanser.
-
Utnevne en ansvarlig for inkludering i klubben, og opprette et internt nettverk blant miljøkontaktene, f.eks. gjennom en chatgruppe.
-
Sørge for god dialog med de ulike lagene og laglederne i klubben.
-
Inkluderingskontakten bør delta aktivt i FRIDs nettverk.
Ofte stilte spørsmål
-
Hvor mye kan vi søke om?For barn og ungdom mellom 6-19 år kan det, per kalenderår, søkes om 1500 kroner til kontingent og 1500 kroner til utstyr. Til sammen 3000 kroner. I tillegg kan det for barn og ungdom mellom 13-19 år, søkes om 1500 kroner til turneringer og arrangementer per kalenderår.
-
I vårt idrettslag har vi flere barn fra samme familie. Kan alle disse få støtte?Ja, dersom det er et behov kan flere barn fra samme familie få støtte. Og hvert barn kan få støtte innenfor de fastsatte rammene, f.eks. 1500 kroner til kontingenter og avgifter (per barn). Formålet med ordningen er at alle barn og unge som ønsker kan delta i organisert idrett i Fredrikstad.
-
Går idrettslaget selv til innkjøp av utstyr, eller skal vi føre over penger?"Pengene utbetales til klubbens konto, og vanlig praksis er at idrettslaget bistår ved kjøp av utstyr.
-
Et barn bor i Sarspborg, men er med i et idrettslag i Fredrikstad. Dekker økonomisk inkludering barn som bor i andre kommuner?"Ja, en forutsetning for støtte er at barnet deltar i et idrettslag i Fredrikstad kommune.
-
Vi mottok nylig støtte for et barn, som i ettertid har sluttet. Hva gjør vi med støtten?"I disse tilfellene må dere returnere støtten. Kontakt idrettsrådet hvis dette har skjedd, så finner vi en løsning.
-
Vi har mottatt støtte for et barn, som i ettertid har valgt å bytte idrettslag. Hva gjør vi?"Om barnet har drevet med idrett hos dere i lang tid i dette kalenderåret/sesongen, og betalingsfrist for kontingenter/avgifter utløp for lenge siden, så gjør dere ingenting. Nytt idrettslag må imidlertid kontakte idrettsrådet. Om dere derimot nylig har mottatt støtte og betalingsfristen enda ikke har utløpt, så må dere returnere pengene. I dette tilfellet må både tidligere og nytt idrettslag kontakte idrettsrådet.
-
Tidligere var det et krav om at foreldre/foresatte betalte 250 kroner i egenandel. Er dette fortsatt et krav?Nei, vi har gått bort fra dette kravet. Vi ønsker at foreldre/foresatte skal betale etter evne, men dette er ikke lenger et krav for å motta støtte gjennom ordningen.
-
Er det midler i idrettsrådet vi kan søke om?Fredrikstad idrettsråd sørger for kontinuerlig finansiering til dette formålet (økonomisk inkludering). Dere kan også søke om midler til inntil to miljøkontakter, som jobber som bindeledd mellom hjem og idrettslag, i idrettslag med en betydelig andel deltakere med minoritetsbakgrunn. I tillegg kan dere søke om midler gjennom LAM (lokale aktivitetsmidler) til fagansvarlig barneidrett, trenerkoordinator ungdomsidrett, nybegynnertilbud 6-16 år og om midler til grupper for barn og ungdom med særlige behov. Les mer om LAM her: https://www.frid.no/lokale-aktivitetsmidler-lam